Pc = 7 Pp
| 1 | ||
Pc = Pp + 3 * | ah | |
| 2 |
| a2√3 | ||
Pp = | ||
| 4 |
| 1 | ||
Pp + 3 * | ah = 7Pp | |
| 2 |
| 1 | ||
3 * | ah = 6Pp | |
| 2 |
| 1 | a2√3 | |||
3 * | ah = 6 * | |||
| 2 | 4 |
| 3 | 3 | a2√3 | |||
ah = | * | ||||
| 2 | 2 | 4 |
| a√3 | ||
h = | ||
| 4 |
| a√3 | ||
H2 = h2 − ( | )2 | |
| 6 |
| a√3 | a√3 | |||
H2 = ( | )2 − ( | )2 | ||
| 4 | 6 |
| 3a2 | 3a2 | 27a2 − 12a2 | 15a2 | |||||
H2 = | − | = | = | |||||
| 16 | 36 | 144 | 144 |
| a√15 | ||
H = | ||
| 12 |
| 1 | a2√3 | a√15 | a3√45 | |||||
V = 1/3 * Pp * H = | * | * | = | = | ||||
| 3 | 4 | 12 | 144 |
| a3 *3√5 | a3√5 | |||
= | = | |||
| 144 | 48 |
| a2√3 | 3 | a2√3 | |||
+ | a*hs = 7 | ||||
| 4 | 2 | 4 |
| a√3 | ||
hp = | ||
| 2 |
| a | ||
H = | √105 | |
| 6 |
| a2√3 | ||
V = | *H= | |
| 12 |
| 3 | ||
Pb= | ah. | |
| 2 |
| a2√3 | ||
Pp= | . | |
| 4 |
| a√3 | a2 | a√35 | ||||
H = √ h2 − ( | )2= √3a2 − | = | . | |||
| 6 | 12 | √12 |
| 1 | 1 | a2√3 | a√35 | 1 | ||||
|V| = | PpH = | = | a3√35. | |||||
| 3 | 3 | 4 | √12 | 24 |
| 1 | ||
Jest to | wysokości podstawy | |
| 3 |