rozłóż wielomian na czynniki
annaewa41: 2x5−4x4+x3
30 mar 10:55
annaewa41: rozłóż wielomian na czynniki w(x)= 2x5−4x4+x3
30 mar 11:08
Jack: wyciagnij x3 przed nawias
a potem delta
30 mar 11:19
annaewa41: tyle to wiem ale jak zapisać wynik delty bo wychodi z pierwiastkiem
30 mar 13:15
annaewa41: no nie takie zwykłe bo x1 wychodzi 4+√8/4
30 mar 13:28
Janek191:
2 x
2 − 4 x + 1 = 0
Δ = 16 − 4*2*1 = 8
√Δ = 2
√2
| | 4 − 2√2 | |
x = |
| = 1 − 0,5√2 lub x = 1 + 0,5√2 |
| | 4 | |
zatem
2 x
5 −4 x
4 + x
3 = x
3*( x − 1 +0,5
√2)*( x − 1 − 0,5
√2)
30 mar 13:42
Janek191:
Pomyłka − ma być :
2 x5 − 4 x4 + x3 = x3*( 2 x2 − 4 x + 1) = x3*2*( x − x1)*(x − x2) =
= 2 x3*( x − 1 + 0,5√2)*(x − 1 − 0,5 √2)
30 mar 13:50
annaewa41: tak zgadza się ...
30 mar 13:51