Cześć, moglby mi ktos w tym pomoc i wytlumaczyc?
Mx: Dany jest trójkąt prostokątny ABC, w ktorym wpisano prostokąt w ten sposob, że dwa boki
prostokąta zawierają sie w przyprostokątnych. Oblicz długości boków i pole tego prostokąta,
jeśli wiadomo, że krotsze boki trójkąta mają dlugości 24 i 10, stosunek dlugości bokow
prostokata jest równy 2:3 i krotszy bok prostokąta jest rownolegly do krotszej
przyprostokatnej trojkata.
30 mar 10:01
Janek191:
30 mar 10:07
Janek191:
Mamy ( z podobieństwa trójkątów) :
30 mar 10:09
Mx: Hmm, no ale co z tym dalej?
30 mar 10:12
Qulka:

zielony to 10−2x
proporcja
więc x=120/39
30 mar 10:13
Qulka: wiec boki prostokąta odpowiednio 3 razy więcej i dwa razy więcej, a pole to ich iloczyn
30 mar 10:14
Mx: Kurde, teraz to juz nic nie ogarniam...
30 mar 10:15
Janek191:
Pole prostokąta
| | 120 | | 80 | | 9 600 | | 136 | |
P = 3 x*2 x = |
| * |
| = |
| = 56 |
| |
| | 13 | | 13 | | 169 | | 169 | |
30 mar 10:15
Janek191:
| a | | c | |
| = |
| ⇔ a*d = b*c , b ≠ 0 i d ≠ 0 |
| b | | d | |
30 mar 10:21
Mx: Teraz juz rozumiem, dziekuje
30 mar 10:22