Funkcje
Anita: Do wykresu funkcji f(x) =ax należy punkt A(3log3 2 ; 8)
a) Wyznacz współczynniki a i naszkicuj wykres
b) Zapisz wzór funkcji g(x) = |4−f(x+1)| i naszkicuj wykres.
Dla jakich wartości parametru m równanie g(x)=m ma pierwiastek ujemny?
30 mar 09:53
Benny: a)
8=a3log32
alog38=8
a=3
30 mar 10:00
Janek191:

f(x) = a
x A = ( 3 log
3 2, 8)
więc
a) 8 = a
3 log3 2
8 = a
log3 23
8 = a
log3 8 ⇒ a = 3
f(x) = 3
x
========
30 mar 10:02
===:

f(x)=a
x
8=a
3log32 ⇒ log
a8=log
38 ⇒ a=3
f(x)=3
x
b)
g(x)=|4−3
x+1|
30 mar 10:15