matematykaszkolna.pl
szereg geometryczny pytajnik123: Dla jakich wartości parametru m równanie 1 + 2cos2x + 4cos4x + ... = m ma rozwiązania?
1 

=m
1−2cos2x 
wyznaczylem z tego cos2x i pod nierówność: 0≤cos2x≤1 wychodzi me<−, 0> u<1, +) poprawna odpowiedź to me<1, +) Może dlatego, że nie wiem jak uwzględnic dziedzinę |q|<1
 π 3 
i tutaj równanie trygonometryczne z rozwiązaniem xe(

+kπ;

π+kπ)
 4 4 
30 mar 09:12
===: ... to może raz jeszcze zastanów się co masz do wyznaczenia emotka
30 mar 09:56
Pytajnik123: Mam wyznaczyć dla jakich m to równanie ma jakieś rozwiązanie Teoretycznie widać ze lewa strona jest zawsze dodatnia a jej najmniejsza wartość to 1, ale nie wiem jak to w moim rozwiązaniu uwzględnić emotka
30 mar 10:41
===: to teraz wykres Twojej funkcji "tnij" stałą y=m ... i patrz dla jakich m mają punkty wspólne (przecinają się)
30 mar 11:37
Pytajnik123:
 m−1 
Zrobiłem to podstawiajac jako dodatkowy warunek |

|<1
 m 
wcześniej tez błąd sie jeden wkradł Wykres tej funkcji? Chyba to nie takie proste aby go narysować
30 mar 11:50
===: ... kombinujesz jak koń pod górę ... Co masz po lewej stronie Twojej funkcji? Jaki jest zbiór wartości tej funkcji
30 mar 12:04
Pytajnik123: Sumę szeregu geometrycznego? A nie źle na to patrzyłem, to nie musi być szereg geometryczny...hmm. Jednak na pewno będzie to suma nieskończonego ciągu geometrycznego o ilorazie 2cos2x i pierwszym wyrazie równym 1. No i zbiorem wartości będzie przedział <1, +). Proponowane rozwiazanie w podręczniku miałem z użyciem pochodnej.
30 mar 12:55