Zielony − R1
Różowy − R2
Pomarańczowy− R3
Niebieski− rw
Czerwony punkt− ε
Polecenie: Oblicz natężenia prądów płynących przez R1,R2 i R3.
Dane:
ε=100V
rw= 2 Ω
R1= 24Ω
R2= 60Ω
R3= 40Ω
Według mnie R2 i R3 są połączone równolegle, potem szeregowo z R1 i z rw.
Więc:
1/R23=1/R2+1/R3= 1/60+1/40=2/120+3/120=5/120 −−−> R23=120/5= 24 Ω
Rz=R1+R23+rw= 24Ω+24Ω+2Ω= 50Ω
Tylko nwm czy to jest potrzebne, czy to w inny sposób się liczy (np. z II prawa Kirchoffa),
zostało mi tylko
te zadanie do zrobienia, a bardzo tego potrzebuję, proszę o pomoc
| ε | 100 | |||
I = | = | = 2 [ A] | ||
| Rz | 5 |
| 48 | ||
I2 = | = 0,8 [ A] | |
| 60 |
| 48 | ||
I3 = | = 1,2 [ A] | |
| 40 |

!