Cała niewymierna
Paweł: Proszę o rozwiazanie całeczki, ponieważ nurtuje mnie mój wynik, a podany w wolfram alpha.
30 mar 00:59
kochanus_niepospolitus:
| x+1 | | x | | 1 | |
| = |
| + |
| |
| √4−x2 | | √4−x2 | | 2√1−(x/2)2 | |
| | x+1 | | 1 | |
∫ |
| dx = −√4−x2 + |
| arcsin(x/2) + C |
| | √4−x2 | | 2 | |
Czyli dokładnie tak samo jak wolfi
30 mar 01:19
kochanus_niepospolitus:
| | 1 | |
a nie ... jebnąłem się podstawiając w pamięci −−− nie powinno być |
| przed arcusem |
| | 2 | |
30 mar 01:20
kochanus_niepospolitus:
a Ty pokaż jak liczyłeś
PS. zawsze możesz zainwestować te parę dolarów i wykupić sobie dostęp do pełnej wersji
Wolfiego, gdzie będzie miał 'step by step'
Bądź też poszukać (oficjalnie odradzam) pirata Mathematicy którejkolwiek, to Ci policzy całki
'step by step'
30 mar 01:21
Paweł: Ja to liczyłem podstawiajac pod pieriwstek t potem wyliczalem dx

i potem rozdzielalem calke
dt. i wracajac ze zmiennax w arcsin wychodzil mi pierwistek z (4−x
2)/2 zamiast x/2
30 mar 01:26
Paweł: No wlasnie te pare doalrow

, byle kolokwium i przedmiot zaliczyc najwyzej bede was meczył
30 mar 01:27
kochanus_niepospolitus:
pokaż dokładnie jak liczyłeś ale już czuję że źle liczyłeś
30 mar 01:28
kochanus_niepospolitus:
jak studiujesz na politechnice i myślisz że całek nie spotkasz już na studiach to się GRUUUUBO
mylisz
30 mar 01:28
kochanus_niepospolitus:
a nie daj Boże studiujesz jakieś budownictwo czy jakikolwiek kierunek związany z wodą (w
jakiejkolwiek formie) −−− R.R'y (równania różniczkowe) będą na porządku dziennym, a je bez
całek ciężko Ci będzie 'ogarnąć'.
30 mar 01:30
Paweł: | | x+1 | | −tdt | |
hmm... ∫ |
| dx=| 4−x2=t2 , x=√4−t2 , dx= |
| | |
| | √4−x2 | | √4−t2 | |
| | √4−t2+1 | | −tdt | | dt | | dt | |
∫ |
| * |
| =−∫dt−∫ |
| =−√4−x2−1/2∫ |
| |
| | t | | √4−t2 | | √4−t2 | | √1−(t/2)2 | |
30 mar 01:36
Paweł: Informatyke : p
30 mar 01:36
Paweł: No i pod t/2 w arcsin podstawilem zmienna x
30 mar 01:38
30 mar 01:47
kochanus_niepospolitus:
gdyby było założenie że x>0 ... to oba rozwiązania dają tę samą rodzinę funkcji pierwotnych ...
jednak takie założenia nie ma i stąd błąd w rozwiązaniu.
30 mar 01:48
Paweł: Mhmmmmmm, no dobra Juz rozumiem bardziej mój błąd

, dziękuję bardzo za wyrozumiałe odpowiedzi
!
30 mar 01:54
kochanus_niepospolitus:
sam sposób rozwiązywania dobry ... jednak niestety ... trzeba bardzo uważać na dziedzinę
i w tym akurat miejscu na tej całce się na tym naciąłeś
A teraz ciekawostka −−− istnieje duża szansa, że doktorant by nie wyłapał tego błędu gdyby nie
sprawdzał wyniku w wolfim (bądź innym programie) poprzez odjęcie 'typowego wyniku' od Twojego,
ponieważ trzeba sobie jasno powiedzieć, że nie jest on widoczny 'na pierwszy rzut oka'
I tym miłym akcentem żegnam się bo za 5h trza wstać.
30 mar 01:58
Paweł: Już mam swój zeszycik i w nim inaczzej tego typu całe się robi, ojj ja też

chyba rano
wcześniej wstanę i zacałkuję ^^. Jeszcze raz dziękuję i powodzeia dla nas w wstawaiu
30 mar 02:08