Wykaż, że zachodzi równość
Chladziu: Wykaż, że zachodzi równość
a)
√6−2√5+2(
4√5+1) = (1+
4√5)
2
b)
| | √2−1 | | 3√5√2−7 | |
|
| = |
| |
| | √2+1 | | 3√5√2+7 | |
29 mar 23:33
kochanus_niepospolitus:
b) zauważ, że
5√2 + 7 = 2√2 + 6 + 3√2 + 1 = (√2 + 1)3
5√2 − 7 = 2√2 − 6 + 3√2 − 1 = (√2 − 1)3
zastosuj tą wiedzę
a) zauważ, że:
6 − 2√5 = 5 − 2√5 + 1 = (√5 − 1)2
zastosuj tą wiedzę i rozpisz dalej
29 mar 23:43
dedaaa: Dzięki wielkie! To w a zauważyłem, jednak na to w pkt b nie wpadłbym za nic...
29 mar 23:54