Pochodne i optymalizacja
loloo: Wyznacz długości boków prostokąta o przekątnej długości 10 tak, aby jego pole było największa
podaj wartości tego pola.
Może ktoś przedstawić mi przejrzyste rozwiązanie.
29 mar 22:43
Janek191:
Było już dzisiaj
29 mar 22:44
kochanus_niepospolitus:

założenia:
0<a<10
0<b<10
z tw. Pitagorasa wiemy, że:
a
2 + b
2 = 10
2 −> b
2 = 100 − a
2 −> b =
√100 − a2
P
p = a*b = a*
√100 − a2
Szukamy maksimum tegoż pola ... w tym celu należy policzyć POCHODNĄ
| | −2a | | 100 − a2 | | a2 | |
Pp' = √100 − a2 + a* |
| = |
| − |
| = |
| | 2√100−a2 | | √100 − a2 | | √100−a2 | |
dla dowolnego a∊(0,10) zachodzi
√100 − a2 > 0 ... a więc P
p' = 0 ⇔ 100 − 2a
2 = 0
100 − 2a
2 = 0 ⇔ a
2 = 50 ⇔ a = 5
√2 (i jest to maksimum −−− sprawdź)
jeżeli a = 5
√2 to:
b
2 = 100 − a
2 = 100 − (5
√2)
2 = 100 − 50 = 50 ⇔ b = 5
√2
czyli ostatecznie otrzymujemy kwadrat ponieważ a=b=5
√2
Na przyszłość ... kwadrat będzie ZAWSZE prostokątem o największym polu (przy zadanym warunku co
do obwodu czy też przekątnej).
29 mar 22:51
loloo: Można przedstawić b=10−a ? i drugie pytanie jak policzyć pochodną pierwiastka?
29 mar 23:00
29 mar 23:02
loloo: | | −2a | |
Chodzi mi o to, że nie wiem skąd a* |
| |
| | 2√100−a2 | |
29 mar 23:12