Logarytmy równanie
Anhithe: 0,4log3 3/x * log3 3x = (6,25)log3 x2 +2
29 mar 22:40
Anhithe: proszę o pomoc
29 mar 22:41
29 mar 22:48
Janek191:
Tam jest
0,4 log3 3x * log3 3x ?
29 mar 22:57
Anhithe: tak Janku tak właśnie tam jest
29 mar 22:59
Janek191:
| | 3 | |
log3 |
| = log3 3 − log3 x = 1 − log3 x |
| | x | |
więc
(1 − log
3 x)*(log
3 3 x) = (1 − log
3 x)*( log
3 3 + log
3 x) = (1 − log
3 x)*(1 + log
3 x) =
= 1 − log
23 x
P = ( 0,4)
−2 *( log3 x2 + 2) = 0,4
− 2log3 x2 − 4
Porównujemy wykładniki
1 − log
2 3x = −2 log
3 x
2 − 4
log
3 x = t
1 − t
2 = −4 t − 4
t
2 − 4 t − 5 = 0
( t − 5)*( t + 1) = 0
t = 5 lub t = − 1
czyli
| | 1 | |
log3 x = 5 ⇒ x = 35 lub log3 x = − 1 ⇔ x = 3−1 = |
| |
| | 3 | |
========================
29 mar 23:13