matematykaszkolna.pl
matematykaszkolna.pl
poprzednio matematyka.pisz.pl
Matura z Matematyki
Egzamin ósmoklasisty
forum zadankowe
liczby i wyrażenia algebraiczne
logika, zbiory, przedziały
wartość bezwzględna
funkcja i jej własności
funkcja liniowa
funkcja kwadratowa
wielomiany
funkcja wymierna
funkcja wykładnicza
logarytmy
ciągi liczbowe
granica ciągu i funkcji
pochodna funkcji
trygonometria
geometria na płaszczyźnie
geometria analityczna
geometria w przestrzeni
kombinatoryka
prawdopodobieństwo
elementy statystyki
dla studenta
gra w kropki
Równania i nierówności
szukam odpowiedzi;_;:
Jakby ktoś miał chwilkę prosiłabym o pomoc w rozwiązaniu tych dwóch przykładów: a) x+1>
√
2
x
x
2x−1
b)
−
= 0
2x−1
x
29 mar 22:37
Jack:
a)
√
2
x czy
√
2x
?
29 mar 22:37
Janek191:
a) x −
√
2
x > − 1 x*( 1 −
√
2
) > − 1 / : ( 1 −
√
2
)
1
x < −
1 −
√
2
1
x <
√
2
− 1
29 mar 22:39
szukam odpowiedzi;_;:
√
2
x
29 mar 22:41
Jack:
b)
x
2x−1
=
2x−1
x
x ≠ 0, x ≠ 1/2 x
2
= (2x−1)
2
x
2
= 4x
2
− 4x + 1 3x
2
− 4x + 1 = 0 Δ = ...
29 mar 22:41
Janek191:
b) Wspólny mianownik lub
x
2 x − 1
=
x ≠ 0 i x ≠ 0,5 mnożenie na krzyż
2 x − 1
x
29 mar 22:42
szukam odpowiedzi;_;:
dziękuję bardzo, już rozumiem
29 mar 22:46