okrąg
kajman:

Na czworokącie ABCD opisano okrąg o(O, r).
Dwusieczna kąta BAD przecina okrąg w punkcie K, zaś dwusieczna kąta BCD przecina okrąg
w punkcie L. Wykaż, że punkty K, L, O są współliniowe
29 mar 22:30
g: Dorysowałbym trzy linie: KO, BO, i LO. Kąt LOB = 2 * kąt LCB, kąt KOB = 2 * kąt KAB.
Ponieważ BAD + BCD = 180, to KAB + LCB = 90 (bo dwusieczne),
a zatem KOL = KOB+LOB = 180, czyli K,O,L współliniowe.
29 mar 23:45
Mila:
Wykażemy, że kąt środkowy KOL oparty na łuku KBL jest równy kątowi półpełnemu.
Oznaczmy:
∡C=2γ
∡A=2α
∡A+∡C=180 bo czworokąt wpisany w okrąg⇔
2α+2γ=180
Kąt środkowy KOB jest dwa razy większy od kąta wpisanego KAB⇔
∡KOB=2α
∡LOB=2γ⇔
|∡KOB|+|∡LOB|=180o⇔KL jest średnicą okręgu⇔
Punkty: K,O,L są współliniowe.
Uzupełnij rysunek w zeszycie.
29 mar 23:51