dowodzenie
mania: Wykaż, że jeśli x i y są liczbami dodatnimi , to √x2 + y2 > 3√x3 + y3
29 mar 22:22
kochanus_niepospolitus:
obustronnie podnosisz do 6 (obie wartości dodatnie więc można)
i masz:
(x2+y2)3 > (x3+y3)2
i rozpisujesz wzory skróconego mnożenia
29 mar 22:41
mania: rany dzięki wielkie nie wpadłabym na to dziękuję powinnam już sobie poradzić
29 mar 22:44
kochanus_niepospolitus:
wskazówka ... później (po pierwszej redukcji takich samych wyrazów i po podzieleniu reszty
przez x2y2 należy zauważyć że będzie wzór skróconego mnożenia + 'coś' > 0 )
29 mar 22:56
g: Dzielę obie strony przez y o oznaczam t=x/y,
Obie strony podnoszę do 6 potęgi.
(t2+1)3 > (t3+1)2
Wymnażam i skracam.
3t2−2t+3 > 0
Δ<0
29 mar 23:00
zombi: Ogólnie zachodzi coś takiego, jeśli p<q, to
μp = (x1p+x2p+...+xnp)1/p ≤ (x1q+x2q+...+xnq)1/q = μq.
29 mar 23:03