Zbiory
Sanderkaa: Wyznacz zbiory (A∩B)−D , A∪B, (A−B)−D, jeśli: A={x:x∊C i x∊<−s, 4)}
B=(−1,2>, D= { x : x ∊R i |x−2|=4
29 mar 22:07
Janek191:
Popraw A
29 mar 22:09
Sanderkaa: A= {x:x∊ C i x∊<−3,4)}
29 mar 22:12
Janek191:
Zrób to zadanie − sprawdzimy
29 mar 22:14
Sanderkaa: Ale ja nie rozumiem o co w tym chodzi

Mam słabą nauczycielke od matematyki w szkole

I nie
potrafie tego zrobic
29 mar 22:18
Janek191:
Najłatwiej to zwalić na nauczycielkę

A = { −3, − 2, −1, 0,1 , 2 , 3 } − wypisujesz liczby całkowite z danego przedziału < − 3 , 4 )
B = ( − 1 , 2 >
I x − 2 I = 4 ⇔ ( x − 2 = − 4 lub x − 2 = 4 ) ⇔ ( x = − 4 + 2 lub x = 4 + 2) ⇔
⇔ ( x = − 2 lub x = 6 )
więc
D = { − 2, 6 }
Teraz podaj A ∩ B = iloczyn zbiorów
A ∩ B \ D =
A ∪ B = suma zbiorów
( A \ B) \ D =
29 mar 22:31
Janek191:
Która klasa ? I LO ?
29 mar 22:53
Sanderkaa: A∩B = {0,1,2}
A∩B\D= {0,1,2} \ {−2,6} = {0,1,2} ?
A∪B = {−3,−2,−1,0,1,2,3}
(A\B)\D = ({−3,−2,−1,0,1,2,3}\{0,1,2})\{−2,6}= {−3,−2,−1,3}\{−2,6}={−3,−1,3} ?
29 mar 23:33
Sanderkaa: I Tech
29 mar 23:34
Janek191:
A ∪ B = ( −1 , 2 > ∪ { −3, −2, − 1, 3 }
A \ B = { − 3, − 2, −1 , 3 }
A \ B \ D = { − 3, − 2, − 1, 3 } \{ −2, 6} = { − 3, − 1, 3 }
30 mar 07:32