wielomiany
5-latek : Jak rozpoznać czy zero jest pierwiastkiem wielomianu ?
29 mar 22:02
piotr: podstawić to zero?
29 mar 22:03
Eta:
W takim wielomianie brakuje wyrazu wolnego
29 mar 22:03
olekturbo: jak da sie wyciagnac przed nawias
29 mar 22:04
zef: 0 jest pierwiastkiem wielomianu wtedy kiedy wyraz wolny także wynosi 0.
29 mar 22:04
5-latek : Witam

dziekuje za odpowiedzi
29 mar 22:05
Mila:
W(x)=x4+2x3+4x2+9x
x4+2x3+4x2+9x=0
x*(x3+2x2+4x+9)=0
x=0 lub (x3+2x2+4x+9)=0
29 mar 22:14
Metis: jak da sie wyciagnac przed nawias
Co się da wyciągnąć przed nawias
29 mar 22:16
piotr: żarty się trzymają 5−latka
29 mar 22:19
5-latek : Metis 
Ja rozumiem ze wyciagnac niewiadoma przed nawias
29 mar 22:20
5-latek : Piotr nie zartowalem
Miałem do tego ćwiczenia jeszcze takie pytanie
Jedynka jest pierwiastkiem wielomianu
Co powiesz o sumie jego wspolczynnikow ?
To tutaj suma wspolczynnikow wynosi zero (wiec o to nie pytałem
29 mar 22:22
Mila:
Suma wsp.wielomianu to wartość W(1), jeżeli 1 jest pierwiastkiem wielomianu to
W(1)=0 .
Przykład
W(x)=x2−2x+1
W(1)=1−2+1=0
29 mar 22:49