Zadanie maturalne
Anek: Liczba naturalna n jest nieparzystą wielokrotnością liczby 5. Wykaż, że cyfra jedności liczby
n2+2n+1 jest równa 6.
Czy mógłby mi ktoś powiedzieć czy rozpisując to w ten sposób udowodniłam już ten fakt.
n − nieparzysta wielokrotność liczby 5
n= 10k+5
gdzie k to liczba dziesiątek
(10k+5)2+2(10k+5)+1=100k2+100k+25+20k+10+1=100k2+120k+36=10(10k2+12k+3)+6
29 mar 22:01
Janek191:
n = 5( 2k − 1)
zatem
n2 + 2n + 1 = 25( 4 k2 − 4 k + 1) + 10( 2 k − 1) + 1 =
= 100 k2 − 100 k + 25 + 20 k − 10 + 1 = 100 k2 − 80 k + 16
29 mar 22:07
Anek: czyli moja wersja tego zadania jest zła ?
29 mar 22:19
Janek191:
Dobra

U mnie ℕ = {1,2,3,4,... }
29 mar 22:20
Anek: Dziękuję za pomoc
29 mar 22:33