#workout
PrzyszlyMakler: Udowodnij, że
| x3 +3x2y +3xy2 + y3 | | 1 | |
| > |
| |
| x3 −3x2y + 3xy2 −y3 | | 3 | |
dla dowolnych liczb rzeczywistych x, y takich, że |x|≠ |y|
29 mar 21:50
Metis: Zauważ wzorki.
29 mar 21:51
Jack: licznik (x+y)3
mianownik
(x−y)3
29 mar 21:51
Saizou :
Podpowiedź:
ułamek po lewej stronie można zapisać tak
29 mar 21:52
PrzyszlyMakler: OK. Ale skąd wiemy, że to będzie > 1/3?
29 mar 21:53
Jack: i juz wszystko jasne
29 mar 21:53
Jack: a jednak nie wszystko...
29 mar 21:53
Saizou :
ale to nie jest prawdziwe, bo dla np.
x=−1 i y=2 mamy
| | −1+2 | | 1 | | 1 | | 1 | |
( |
| )3=(− |
| )3=− |
| < |
| |
| | −1−2 | | 3 | | 27 | | 3 | |
29 mar 22:08
5-latek : takich z e|x|≠|y|
29 mar 22:11
Janek191:
I − 1 I ≠ I 2 I
29 mar 22:12
Saizou :
moje niedoczytanie
29 mar 22:12
Saizou :
ja już się nie wypowiadam, chyba mam kiepski dzień
zapis |x|≠|y| oznacza że nie możemy brać liczb x=y i x=−y
29 mar 22:14
Metis: Tak czy siak , dowód nieskończony
29 mar 22:19
Saizou :
Ja to nie? Pokazałem że przy prawdziwym poprzedniku fałszywy jest następnik zatem wartość
logiczna implikacji jest fałszem.Czyli dowód jest skończony i pokazuje, że teza jest fałszywa.
29 mar 22:24
Metis: Siemka
Saizou 
Spokojnie

Chodziło mi o akurat o jakikolwiek komentarz
29 mar 22:27
Saizou :
Cześć
Metis
ale w sumie masz racje że to nie jest dowód

jest to kontrprzykład

PS. Jak przygotowania do matury ?
29 mar 22:30
Metis: Wydaje mi się, że nic nie umiem

Stereometria jeszcze leży

Rachunek do utrwalenia, dużo przede mną. Nie wiem co z polskim i resztą.
29 mar 22:32
Saizou :
dasz radę, ważne żeby się nie stresować
29 mar 22:32
Metis: Dzięki

Może
jakoś się uda.
29 mar 22:34
Jack: na luzie, to najwazniejsz
29 mar 22:35
Mila:
Jest w porządku, do obalenia twierdzenia wystarczy podać jeden kontrprzykład.
Liczby: − 1 i 2 spełniają założenia i nierówność nie jest spełniona.
29 mar 23:11