Nierówności
Sanderkaa: a)Oblicz: |2−3 √3|
b)Rozwiąż nierówność: |x+3|≥4
c)Przedział liczbowy (−5,7) jest zbiorem rozwiązań pewnej nierówności z wartością bezwzględna.
Zapisz tę nierówność.
29 mar 21:44
piotr: a) 3√3−2
b)(−∞;−7>∪<1;+∞)
c)|x−1|<6
29 mar 21:54
Sanderkaa: Dziekuje
29 mar 21:56
piotr: ad. c) dodam, że nierówności z wartością bezwzględną, których rozwiązaniem jest przedział
(−5;7) jest nieskończenie wiele,
29 mar 21:59
Janek191:

@ Piotr: − coś Ci się pomyliło

c) ( − 5, 7 )
I x − a I < b
| | 7 − (−5) | |
b = |
| = 6 lub b = 7 − a = 7 − 1 = 6 lub b = 1 − (− 5) = 1 + 5 = 6 |
| | 2 | |
Odp.
I x − 1 I < 6
========
30 mar 07:43
Janek191:
a) I a I = − a , gdy a < 0
I a I = a , gdy a ≥ 0
więc
2 − 3√3 ≈ 2 − 3*1,73 < 0
więc
I 2 − 3√3 I = − ( 2 − 3√3) = − 2 + 3√3 = 3 √3 − 2
=====================================
30 mar 09:43
Janek191:

b) I x + 3 I ≥ 4
x + 3 ≤ − 4 lub x + 3 ≥ 4
x ≤ − 4 − 3 lub x ≥ 4 − 3
x ≤ − 7 lub x ≥ 1
Odp. x ∊ ( −
∞ , − 7 > ∪ < 1 , +
∞ )
========================
Patrz też na rysunek
30 mar 09:56