geometria pochodna funkcji
MLG: Wyznacz długość boków prostokąta o przekątnej 10 tak by jego pole było największe. Podaj
wartość
tego pola
29 mar 21:43
Janek191:
a
√2 = 10
P = a
2 = 50
29 mar 21:45
MLG: ale przecież wzór a√2 to wzór na przekątną kwadratu
29 mar 21:49
Janek191:

0 < x < 10 i 0 < y < 10
x
2 + y
2 = 10
2 ⇒ y
2 = 100 − x
2 ⇒ y =
√100 − x2
więc
P = x*y = x*
√100 − x2 =
√100x2 − x4
P(x) =
√100 x2 − x4
| | 200 x − 4 x3 | |
P '(x) = |
| = 0 ⇔ 4 x*( 50 − x2) = 0 ⇔ x2 = 50 ⇔ |
| | 2 √ 100 x2 − x4 | |
⇔ x = 5
√2
Wtedy y = 5
√2 . Mamy kwadrat.
29 mar 21:52