Równanie okręgu
Domcia: Punkty P1 = (3,1) oraz P2 = (7,1) należą do okręgu. Styczna do tego okręgu poprowadzona w
w punkcie P1 ma równanie y = x − 2. Wyznacz równanie okręgu
Ktoś coś bo nic nie wychodzi?
29 mar 21:29
Janek191:

Znajdź środek tego okręgu,
Prosta prostopadła do danej : P
1O
Prosta prostopadła P
1P
2
S − środek odcinka P
1P
2
Prosta O S
Punkt wspólny
29 mar 21:36
Janek191:
W III wierszu ma być
Prosta P1 P2
29 mar 21:38
===:
29 mar 21:40
Domcia: Tylko jak najlepiej wyznaczyć środek okręgu w tym zadaniu?
29 mar 21:48