Równanie trygonometryczne
Domcia: Rozwiąż równanie 1 − sin2x = 2sin
2x − tgx
Pomoże ktoś?
29 mar 21:03
Kacper:
Własne pomysły?
29 mar 21:06
agulka:
1−sin2x=2sin2x−sinxcosx
1−sin2x=2sin2xcosx−sinxcosx
1−sin2x=sinx(2sinxcosx−1)cosx
1−sin2x=sinx(sin2x−1)cosx
1−sin2x=tgx(sin2x−1)
1−sin2x=tgxsin2x−tgx
1−sin2x−tgxsin2x=−tgx
1−sin2x(1+tgx)=−tgx
−sin2x(1+tgx)=−1−tgx
sin2x(1+tgx)=1+tgx
sin2x=1+tgx1+tgx
sin2x=1
...
29 mar 22:19
Eta:
Ze względu na tangens : cosx≠0 zatem możemy mnożyć obustronnie przez cosx
otrzymując: 1+tgx− 2sinx(sinx+cosx)=0 /*cosx≠0
cosx+sinx− 2sinxcosx(sinx+cosx)=0
(sinx+cosx)(1−sin2x)=0
29 mar 23:48