29 mar 20:44
Kacper:
Szukaj kątów wpisanych i środkowych
29 mar 20:49
Jack: dokladnie to chcialem powiedziec ;x
29 mar 20:50
Kacper:
Wystarczy szukać kątów wpisanych
29 mar 20:51
PrzyszlyMakler: Kąty wpisane jest nietrudno znaleźć. Lecz kąt, który każą nam udowodnić nie jest kątem
środkowym..
29 mar 20:55
Maturzysta-Desperat: Jeśli chodzi o pierwszy sposób, to zauważ, że jeśli masz dwa kąty trójkąta A P11 P1
kąt: P22 P11 P1
i kąt: P16 P1 P11
To możesz obliczyć trzeci kąt tego trójkąta, który jest na tej samej prostej co kąt który mamy
obliczyć, więc od 180o odejmujemy.
29 mar 21:01
Mila:
Podpowiedź:
| | 180o | | 5 | |
∡P16P1P11=5* |
| jako kąt wpisany oparty na |
| łuku okręgu. |
| | 24 | | 24 | |
29 mar 21:02
Janek191:
α = 180o − ( 180o − 37,5o − 22,5o) = 37,5o + 22,5o = 60o
29 mar 21:11
Janek191:
Trudne te zadania w tym arkuszu
29 mar 21:27
PrzyszlyMakler: Serio? Ten arkusz mi najlepiej poszedł do tej pory.

Właśnie się zastanawiałem czy to nie za
łatwe. Ale dowody geometryczne.. w maju chyba nawet nie będę czytać treści..
29 mar 21:34