pochodne.
Jack: | | 1 | |
8. Prosta o równaniu y = |
| x jest styczna do wykresu funkcji : |
| | 4 | |
| | x2−x | | 1 | |
f(x) = |
| + cos2 α − |
| sin α |
| | 3x+1 | | 2 | |
w punkcie o dodatniej odciętej. Wyznacz α, jeśli α ∊<0;π>.
wiec mam tak :
f ' (x) = a
stad
3x
2 + 10x − 5 = 0
iks dodatni :
i teraz skoro jest styczny do wykresu y = 1/4x
to
więc mam punkt
| | 2√10−5 | | 2√10−5 | |
P( |
| ; |
| ) |
| | 3 | | 12 | |
tylko co teraz?
29 mar 20:37
piotr: podstaw współrzędne punktu P do wzoru f(x) i oblicz α ∊<0;π>.
29 mar 20:42
Jack: tak, wiem, dobra, skopalem pochodna...wszystko jasne
dlatego mi kosmiczne wyniki wychodzily...
29 mar 20:45
Kacper:
Źle obliczona pochodna.
29 mar 20:46
Jack: w kazdym razie dziekuje
29 mar 20:46
piotr: źle policzona pochodna
ma być:
| | 3 x2+2 x−1 | |
f`(x)= |
| |
| | (3 x+1)2 | |
| 3 x2+2 x−1 | | 1 | | 5 | |
| = |
| ⇒ x=− |
| ∨ x = 1 |
| (3 x+1)2 | | 4 | | 3 | |
czyli są rozpatrujemy punkty:
(−5/3;−5/12) oraz (1;1/4)
f(−5/3)=−5/12 oraz f(1)=1/4⇒ z tych równań policzyć α spełniające warunek α ∊<0;π>.
29 mar 21:01
Jack: tak, wiem piotrze, ze zle policzylem, juz wszystko wyszlo...z polecenia "w punkcie o dodatniej
odcietej" zostaje nam tylko punkt (1 ; 1/4)
29 mar 21:04