dowodzenie
POMOOOOCY: gdzie znikły/zniknęły cosinusy

?
zadanie brzmi: wykaż, że w każdym trójkącie o bokach a, b, c zachodzi zależność:
√3(a+b+c)2>
√a2+b2+c2
w odpowiedziach mam wskazówkę, żeby skorzystać z tw. cosinusów, więc tak zrobiłam i wyszło
{a
2+b
2+c
2}=2(bccosalfa+accosbeta+abcosgama)
ale oni później usunęli te cosinusy w odpowiedziach i nie wiem jak ani dlaczego i jest tak:
{a
2+b
2+c
2}>2(ab+ac+bc)
może ktoś wytłumaczyć

z góry dziękuję
29 mar 20:16
Krzysiek : I po jaka cholerę krzyczysz ?
Innego nicku nie wymyślisz tylko POMOCY ?
29 mar 20:18
boniknajwazneijszy: Krzysiek, jak nie umiesz pomóc, to daruj sobie komentarze na niskim poziomie
29 mar 20:20
Saizou :
a2=b2+c2−2bccosα
b2=a2+c2−2accosβ
c2=a2+b2−2abcosγ
==================+
a2+b2+c2=2a2+2b2+2c2−2bccosα−2accosβ−2abcosγ
a2+b2+c2=2bccosα+2accosβ+2abcosγ szacujmy cosinus tzn. cosx≤1 , zatem
a2+b2+c2≤2(bc+ac+ab)
dalej wiesz ?
29 mar 20:21
ZKS:
Przyjmijmy za najdłuższy bok c oraz wykorzystamy nierówność trójkąta a + b > c
| √3(a + b + c) | | √3(c + c) | |
| > |
| = √3c = √3c2 = √c2 + c2 + c2 > |
| 2 | | 2 | |
√a2 + b2 + c2
29 mar 20:22
Krzysiek : Dobrze ze się na darmo nie opisałem
29 mar 20:23
POMOOOOCY: Saizou nie rozumiem wlasnie od momentu tego szacowania
29 mar 20:23
Saizou :
za cosx wrzucamy coś większego, ale "najmniej z największego" szacowania możemy wrzucić 1, bo
zbiorem wartości cosinusa jest przedział [−1,1], zatem wartość prawej strony równości
zwiększamy i pojawia się nierówność.
29 mar 20:26
POMOOOOCY: no tak, podstawiając jedynke mamy największą wartość, czyli może być mniejsza lub równa.
dziękuję Saizou
29 mar 20:33