proszę osprawdzenie
anna: ze zbioru cyfr { 1,2,3,4,5,6,7} wylosowano kolejno bez zwracania dwie cyfry i utworzono
z nich liczbę dwucyfrową Oblicz prawdopodobieństwo zdarzenia
a) A − co najmniej jedna cyfra tej liczby jest większa od 3
b) B − utworzona liczba jest podzielna przez 3 i jednocześnie nie jest podzielna przez 4
Ω = 7 *6 = 42
A ={(34),(43)(53)(35)(63)(36)(55)(66)(44)(54)(45)(41)(14)(15)(51)(52)(25)(65)(56)(52)(25)
(56)(65)(64)(46)(62)(26)(61)(16)(42)(24)}
b) B = {(15)(51)(63)(42)(57)(75)}
29 mar 19:59
irena_1:
A'− obie są równe co najwyżej 3
A'={12, 13, 21, 23, 31, 32}
A− zawiera 42−6=36 elementów
B={15, 21, 27, 42, 45, 51, 54, 57, 63}
30 mar 10:30
anna: czy w B nie ma być jeszcze 75
31 mar 20:26
Jerzy:
Ma być
31 mar 20:33
anna: dziękuję bardzo
31 mar 22:04