zadanie
maniakaa: Ze zbioru {1,2,3,4,5,6,7} losujemy bez zwracania dwie cyfry, a następnie układamy je w
kolejności losowania w liczbę dwucyfrową. Jakie jest prawdopodobieństwo otrzymania liczby
nieparzystej?
29 mar 19:46
dinoo: Ω − wariacje 2−elementowe bez powtórzeń ze zbioru 7−elementowego
|Ω| = 7*6 = 42
A − zdarzenie "otrzymano liczbę nieparzystą"
A' − "otrzymano liczbę parzystą"
|A'| = 4*3+6*1 = 18
P(A)=1−P(A')
P(A')= |A'||Ω|
P(A')= 1842
P(A)= 2442 = 1221
29 mar 20:15
olekturbo: na pewno dino?
29 mar 20:40