Oblicz tgα + tgβ + tgγ
Maturzysta-Desperat: Oblicz tgα + tgβ + tgγ, wiedząc, że α, β, γ są kątami w trójkącie oraz tgα, tgβ, tgγ są
liczbami naturalnymi.
α+β+γ=180o
α, β, γ ≠ 0o
i wpadłem jeszcze na coś takiego:
Nie licząc wartości tg dla 0o, to pierwszy kąt dla jakiego tg jest liczbą naturalną (1) to
45o
α ≥ 45o
β ≥ 45o
γ ≥ 45o
Dobrze ?
Co dalej ?
W ogóle jak to jest z tymi funkcjami trygonometrycznymi w innym trójkącie niż prostokątny ?
29 mar 19:39
jc: Było nie dawno.
Ktoś podał takie rozwiązanie.
x = tg α, y = tg β, z = tg δ
Jeśli α + β + γ = 0, to x + y + z = xyz.
O x, y, z wiemy, że są liczbami naturalnymi. Możemy przyjąć, że 1 ≤ x ≤ y ≤ z.
Wtedy xyz = x + y + z ≤ 3z, a więc xy ≤ 3. Mamy 3 możliwości x = 1, y=1, 2, 3.
Dla x=y=1 mamy sprzeczność. x=1, y=2 daje z =3, x=1, y =3, daje z=2.
Mamy zatem tylko jedną trójkę x=1, y=2, z=3. Odpowiedź x+y+z = 6.
29 mar 20:05
Maturzysta-Desperat: Chyba chodzi o α + β + γ = 180 ?
No i czemy x + y + z = xyz ?
29 mar 20:11
jc: Oczywiście, że tak
| | tg α + tg β + tg δ − tg α tg β tg γ | |
tg(α + β + δ) = |
| |
| | 1 − tg α tg β − tg β tg γ − tg γ tg α | |
29 mar 20:31
X: α
28 maj 23:06
Poprostupatryk: Dlaczego jeżeli α + β + γ = 180o, to tgα + tgβ + tgγ=tgα * tgβ * tgγ
x+y+z=xyz
28 maj 23:25