| x | x | |||
Wykaż, że dla każdego x=R prawdziwa jest równość sin4 | + cos4 | = | ||
| 2 | 2 |
| 1 | ||
(1+cos2x). | ||
| 2 |
| x | x | |||
sin2 | +cos2 | = 1 | ||
| 2 | 2 |
| 1 | ||
=1− | sin2(2*x/2)= | |
| 2 |
| 1 | 1 | |||
1− | (1−cos2x)= | (1+cos2x) | ||
| 2 | 2 |
| x | x | |||
cos(x)=cos2 | −sin2 | |||
| 2 | 2 |
| x | x | |||
1=cos2 | +sin2 | |||
| 2 | 2 |
| x | x | x | x | |||||
cos2(x)=cos4 | +sin4 | −2cos2 | sin2 | |||||
| 2 | 2 | 2 | 2 |
| x | x | x | x | |||||
1=cos4 | +sin4 | +2cos2 | sin2 | |||||
| 2 | 2 | 2 | 2 |
| x | x | |||
1+cos2(x)=2(cos4 | +sin4 | ) | ||
| 2 | 2 |
| 1 | x | x | |||
(1+cos2(x))=cos4 | +sin4 | ||||
| 2 | 2 | 2 |
| x | x | |||
1−2sin2 | cos2 | |||
| 2 | 2 |