:)
rumak:

Mam kilka zadań w których mam podane równanie prostej, współrzędne punktu
A na danej
prostej oraz odległość
w w jakiej mają znajdować się 2 pozostałe współliniowe punkty
B C od danego punktu. Jak mogę wyliczyć ich współrzędne?
29 mar 19:29
Janek191:
Równanie okręgu o środku A i promieniu r = w
i równanie prostej
układ
29 mar 19:32
rumak: Dzięki za pomoc. NIesety nie wyszedł mi dobry wynik i w razie czego napisze.
29 mar 19:44
rumak: oczywiście chciałem napisać, że przeliczę jeszcze raz.... i w razie czego napiszę
29 mar 19:44
rumak:

Nadal nie wychodzi mi to.. liczę zadanie
http://www.zadania.info/d89/5403891
A(−3,2), C(9,6)
| | 9−2 | | 6+2 | |
S( |
| , |
| ) = (3,4) |
| | 2 | | 2 | |
| | 1 | |
|AC| = √160 −> r = |
| |AC|=√40 |
| | 2 | |
równanie okręgu: (x−3)
2 + (y−4)
2 = 40
| | 1 | |
AC: (y−2)(9+3)−(6−2)(x+3) .... y = |
| x+3 |
| | 3 | |
DB: y = −3x + b, podstawiam wsp. S, wychodzi y = −3x + 13
Wolfram rozwiązuje układ
(x−3)
2 + (y−4)
2 = 40
y = −3x + 13
podając odpowiedzi (1,10), (5,−2), a odpowiedzi to (4,1), (2,7)
Będę wdzięczny za pomoc
29 mar 20:05
rumak:
Nadal aktualne
30 mar 11:41
Janek191:

S = ( 3, 4)
I AC I = 4
√10
Pole
P = 0,5 IACI*I BD I = 40
0,5*4
√10 = 40 ⇒ I BD I = 2
√10
więc
I BS I =
√10
Równanie okręgu
( x − 3)
2 + ( y − 4)
2 = 10
Prosta AC
| | 6 − 2 | | 1 | |
y = |
| x + b = |
| x + b |
| | 9 − (−3) | | 3 | |
C = ( 9, 6)
więc
=============
Prosta BD
y = −3 x + k i S = ( 3, 4)
więc
4 = −3*3 + k ⇒ k = 13
y = −3 x + 13
=========
Rozwiązujemy układ równań :
(x − 3)
2 + ( y − 4)
2 = 10
y = − 3 x + 13
−−−−−−−−−−−−
( x − 3)
2 + ( − 3 x + 13 − 4)
2 = 10
x
2 − 6 x + 9 + 9 x
2 − 54 x + 81 = 10
10 x
2 − 60 x + 80 = 0 / : 10
x
2 − 6 x + 8 = 0
Δ = 4
| | 6 − 2 | |
x = |
| = 2 lub x = 4 |
| | 2 | |
więc
y = −3*2 + 13 = 7 lub y = 1
Odp. B = ( 4, 1) D = ( 2, 7)
======================
30 mar 12:25
Eta:
| | 4−2 | | 1 | |
Prosta AS ⊥BS to aAS= |
| = |
| to aBS= −3 |
| | 3+3 | | 3 | |
prosta BS : y= −3(x−3)+4 ⇒ BS: y= −3x+13 B∊BS ⇒ B(x, −3x+13)
→ →
SA=[6,2] , SB=[3−x, 4−y]= [3−x, 3x−9]
to |18x−54−6+2x|=20 ⇒ |20x−60|=20 ⇒ |x−3|=1 ⇒ x=4 lub x=2
to y= −12+13=1 lub y=−6+13=7
B(4,1) D(2,7)
30 mar 12:35
Eta:
30 mar 12:36
Janek191:
A Rumak: gdzieś galopuje
30 mar 12:53
Eta:
Zanim przejrzy Twojego "tasiemca" to mu się trochę zejdzie
30 mar 12:56