Czy
Spongify: Pytanie:
Czy każda wysokość w trójkącie równoramienny jest jednakowej długości?
29 mar 19:22
olekturbo: nie
29 mar 19:27
Janek191:
W równobocznym − tak
29 mar 19:28
Spongify: To jak rozwiązać te zadanie?
Podstawa trójkąta równoramiennego ma długość 4. Środek okręgu opisanego na tym trójkącie dzieli
jedną z wysokości trójkąta na odcinki, których stosunek długości wynosi 3:5. Oblicz długość
ramienia trójkąta.
Wiem że w tym zadaniu wysokość kąta między ramionami oraz ta poprowadzona z wierzchołka
podstawy będzie mięć stosunek 3:5, więc wszystkie wysokości są równe. Tylko gdybym nie znał
rozwiązania to skąd miałbym to wiedzieć?
29 mar 19:33
Janek191:

Mamy
2
2 + (3 x)
2 = ( 5 x)
2
4 + 9 x
2 =25 x
2
16 x
2 = 4
h = 8 x = 4
oraz
c
2 = 2
2 + 4
2 = 4 + 16 = 20 = 4*5
c = 2
√5
=======
29 mar 19:40
Spongify: dzięki
29 mar 19:47