proszę o rozwiązanie
anna: ciąg (an) gdzie n ∊ N+ jest ciągiem arytmetycznym w którym a3 = 4 .
Ciąg (bn) jest określony wzorem bn = 2an
oblicz b1*b2*b3*b4*b5
bn = 2 do potęgi an
wiem że a3 = a1 + 2r = 4 ⇒a1 = 4 − 2r
29 mar 19:16
Janek191:
a2 = a3 − r
a4 = a3 + r
a1 = a3 − 2r
a5 = a3 + 2 r
29 mar 19:48
anna: a jak obliczyć bn
29 mar 20:01
Janek191:
Masz napisane
bn = 2an
29 mar 20:03
Janek191:
b1*b2*b3*b4*b5 = 2a1*2a2*2a3*2a4*2a5 =
= 2a1 + a2 + a3 + a4 + a5 = 2a3 − 2 r +a3 − r + 4 + a3 + r + a3 + 2 r = ...
29 mar 20:06
Janek191:
= 220
29 mar 20:07
anna: dziękuję bardzo
29 mar 20:15
anna: jeszcze mam jedno zadanie
Wykaż że dla dowolnych liczb rzeczywistych x ,y prawdziwa jest nierówność
ja to tak zrobiłam
5x
2 +y
2 ≥ 4xy
i tu dałam komentarz ze lewa strona jest zawsze dodatnie dla każdej liczby rzeczywistej
29 mar 20:22
Krzysiek : Pomysl jeszcze nad ostatnim zapisem
29 mar 20:24
Janek191:
Dla x, y ∊ ℛ mamy
x
2 + ( 2 x − y)
2 ≥ 0
x
2 + 4 x
2 − 4 x y + y
2 ≥ 0
5 x
2 − 4 x y + y
2 ≥ 0
5 x
2 + y
2 ≥ 4 x y / : 4
ckd.
29 mar 20:26
g: 5x2−4xy+y2 potraktuj jako równanie kwadratowe, raz ze zmienną x i stałym y, drugi raz
odwrotnie.
W obu przypadkach policz deltę.
29 mar 20:29
anna: dziękuję jeszcze raz
ale czy moje rozwiązanie to za mało
29 mar 20:30
Janek191:
Za mało

Zaczynasz od czegoś oczywistego → przekształcasz → do tezy
29 mar 20:40
anna: dziękuję będę o tym pamiętać
29 mar 20:50