Trapez równoramienny
OM#62;: W trapezie równoramiennym ABCD podstawy mają długości: |AB| = 10, |CD|=4 natomiast ramiona
|BC|=|DA|=5.
a) Na trapezie ABCD da się opisać okrąg. Środek tego okręgu leży na prostej przechodzącej przez
środki obu podstaw w odległości x poniżej dolnej podstawy. Oblicz x, a następnie promień
okręgu opisanego.
b) Przedłużenia ramion BC i AD spotykają się w punkcie F, tworząc trójkąt równoramienny ABF.
Udowodnij, że pole tego trójkąta mieści się 3 razy w polu kwadratu o boku 10.
Proszę o podpowiedzi
29 mar 19:02
Eta:

a) w trójkącie AFC |AC|=
√72+42=
√65
sinα= U{4}{
√65
| | 5 | | 5√65 | |
z tw. sinusów w ΔABC : |
| =2R ⇒ R= |
| |
| | sinα | | 8 | |
| | 5 | |
w ΔAOE : x2=R2−52 ⇒ x=....... = |
| |
| | 8 | |
29 mar 21:28
Eta:

b) z podobieństwa trójkątów z cechy(kkk) w skali k>0
| 5 | | h | | 5 | | w+4 | | 8 | |
| = |
| ⇒ |
| = |
| ⇒ w= |
| |
| 2 | | w | | 2 | | w | | 3 | |
| | 20 | | 1 | |
to P(ABF)=5*h= 5* |
| = |
| *100 |
| | 3 | | 3 | |
pole kwadratu o boku długości 10: jest równe P□ =100
zatem ................ mamy tezę
29 mar 21:37
29 mar 21:54
Eta:
Na zdrowie ....
29 mar 21:59