prawdopodobienstwo
Pan: Paweł zaczął trenować strzelanie z łuku. Średnio trafia do tarczy 6 razy na 10 prób. Na koniec
treningu chciał jeszcze raz trafić do tarczy, więc postanowił strzelać tyle razy, aż trafi.
Oblicz, przy ilu co najmniej próbach prawdopodobieństwo zdarzenia, że Paweł trafi do tarczy
jest większe od 0,96?
29 mar 18:49
Pan: ?
29 mar 19:27
g: Prawdopodobieństwo trafienia chociaż raz w 'n' strzałach jest dopełnieniem prawdopodobieństwa
że nie trafi ani razu.
P(n) = 1 − (4/10)n
P(3) = 1 − 64/1000 = 0.936
P(4) = 1 − 256/10000 = 0.9744
30 mar 13:37