Prawdopodobieństwo
xaoxao: Ze zbioru {1,2,3...n} losujemy kolejno 2 liczby. oblicz prawdopodobieństwo, ze druga będzie
większa od pierwszej.
29 mar 18:47
jc: Ze zwracaniem, czy bez? Bez zwracania to 1/2, ze zwrcaniem 1/2 − 1/(2n).
Wypisz pary dla n= 3, 4. Zobaczysz wynik.
29 mar 19:48
Mila:
Losowanie bez zwracania.
|Ω|=n*(n−1)
A− druga liczba jest większa od pierwszej ( tzn. tworzą ciąg rosnący)
| | | |
|A| = | − tyle można wylosować 2− wyrazowych ciągów rosnących ze zbioru n elementów. |
| | |
29 mar 22:41
Saizou :
jeśli bez zwracania to można myśleć tak
dostajemy dwie różne liczby, jakie jest prawdopodobieństwo że włożymy je w kolejności rosnącej
29 mar 22:50
Mila:
Saizou na tyle samo sposobów co w kolejności malejącej.
| | 1 | |
Czyli bez liczenia p= |
| , do testu wyboru natychmiastowa odpowiedź, |
| | 2 | |
zadanie otwarte − jakoś trzeba uzasadnić.
29 mar 22:54