335
pies: oblicz granice :
Lim x→1 od strony lewej
{x2+1}/{x2+3x−4}
to trzeba obliczyc pochodna ilorazu ?
29 mar 18:34
Janek191:
| | x2 + 1 | | x2 + 1 | |
f(x) = |
| = |
| |
| | x2 + 3 x − 4 | | ( x + 4)*(x −1) | |
więc
lim f(x) = −
∞
x→1
−
29 mar 18:39
pies: noo ale pochodna
29 mar 18:44
Janek191:
Jaka pochodna ?
29 mar 18:46
pies: no prosze oblicz to pochodna bo ja tak zawsze licze ....
29 mar 18:49
Jack: pochodna z granicy? ;x
29 mar 18:51
pies: no lol zawsze sie tak robi tak matemaks robi wiec i ja lol
29 mar 18:55
Janek191:
| | 0 | |
Regułę de l' Hospitala stosujemy , gdy mamy symbol nieoznaczony, np, |
| |
| | 0 | |
29 mar 18:57
Jack: lol........................
29 mar 18:59
pies: no lol fajnie ze sie ciagle dowiaduje ze czegos nowego...ech nie mam sie gdzie nauczyc znacie
jakas strone zeby sie nauczyc granice obliczlac lewo i prawostronna

a co do pochodnej to
przeciez
zawsze jest przez 0 a jak nie to sie wstawia liczbe i tez wychodzi lol ....no ale te
lewostronne i prawo ..
zancie jakas strone na interencie bo nigdzie nei ma
29 mar 19:06
Janek191:
29 mar 19:07
pies: ale to co mam sobie wyobrazac za kazdym razem funkcje?
29 mar 19:11
Janek191:
Patrz na zapis z 18.39
Jak x → 1
− ( czyli iksy są mniejsze od 1) to licznik → 1
2 + 1 = 2
Mianownik dąży do (1 + 4)*( 1 − 1) → 0 przez wartości ujemne
zatem
29 mar 19:12
Janek191:
Ten wykres miał Ci pokazać,że ta granica jest równa −∞
29 mar 19:13
olekturbo: lol
29 mar 19:24
pies: nie rozumiem

2/0 dlaczego do −oo a nie np.do 0 albo no nie wiem nie rozumiem tego ...nie
masz
jakies strony z takimi zad?
29 mar 19:59
olekturbo: bo to nie jest 0 tylko 0
−. Podstaw sobie w mianowniku w (x−1) za x liczbę troszkę mniejszą od
1 czyli np 0,9.
0,9 −1 = −0,1
lol
29 mar 20:01
Janek191:
2 : ( −0,0001) = ?
2 : ( − 0, 00000000 1) = ?
2 : ( − 0,000000000000000000000001) = ?
itd.
29 mar 20:01
pies: chwilka jak by niebylo tego − lewej strony to odp byloby 0?
29 mar 20:03
pies: ja tylko umiem obliczac ja nie ma podane lewo czy prawostronnie....macie jakas strone ?
29 mar 20:04
olekturbo: Nie. To wtedy musisz rozlozyc na granice lewo− i prawo− stronną
29 mar 20:05
olekturbo: jak masz − to lewostronna jak + to prawo
29 mar 20:05
pies: :(
29 mar 20:06
pies: a jakby wmianowniku wyszlo cos innego niz 0 ..ilewostronna to ta granice mozna policzyc
podstawiajac pod x?
29 mar 20:07
pies: ej ma ktos cos jakas strone z takimi zad / teoria
29 mar 20:30
Janek191:
W mianowniku nie może wyjść coś innego niż 0, bo
x → xo i xo ∉ Df
W tym zadaniu x0 = 1 ∉ Df
lim x − x0 = 0
x→x0
Oblicz
lim f(x)
x→ −4−
29 mar 20:34
pies: jak nie moze byc lim x−>2 z x3−42x−7 to niewyczhodzi 0 w miacnowkinku
29 mar 20:41
pies: nie umiem z jakiej funkcji ? f(x)
29 mar 20:42
Janek191:
f − funkcja z 18.34
29 mar 20:44
Janek191:
To policz
x→3,5
−
29 mar 20:46
PrzyszlyMakler: 19:12. Janek, a skoro dąży x przez wartości ujemne, to równie dobrze mogę sobie podstawić −100
i będę miał w liczniku liczbę dodatnią i w mianowniku dodatnią, więc będzie granica dodatnia..
Też nie rozumiem tego tematu. Jest strasznie po macoszemu potraktowany.
29 mar 20:58
Janek191:
x → 1− więc za x podstawiamy liczby < 1 , ale coraz bliższe 1 .
np.
0,9
0,99
0,999
0,9999 itd
Ta różnica będzie ujemna, ale coraz bliższa 0 .
29 mar 21:05
PrzyszlyMakler: Rozumiem.

Dzięki.
29 mar 21:07
PrzyszlyMakler: Sprobuje to 20:46
29 mar 21:07
PrzyszlyMakler: Licznik zawsze będzie dodatni, a w mianowniku 3,49 − 3,5 = − czyli granica −
∞

29 mar 21:08
Janek191:
Tak
29 mar 21:16
PrzyszlyMakler: Super. Dzięki. Ale jak dadzą w maju jakiś niestworzony przykład to nic nie zrobię. XD
29 mar 21:20
Janek191:
Takich granic raczej nie powinno być
29 mar 21:21
pies: janku janku lol ale ja nie umiem tego wlasnie
29 mar 21:41
pies: obliczycc kom.20.46
29 mar 21:42
Janek191:
PrzyszłyMakler obliczył
29 mar 21:43
pies: :( nie wiem o co chodzi
29 mar 21:54
Janek191:
Granicę z 20.46
29 mar 21:55
bartek: lol ale ja nie umiem
29 mar 22:51
Janek191:
To szkoda
29 mar 22:54