Wyznacz zbiór wszystkich wartości liczb m
MB: f(x)=(m
2−4)x−3+m
Wyznacz zbiór wszystkich wartości liczb m, dla których do wykresu tej funkcji należy punkt
P=(2;−13)
To zadanie ma jakieś rozwiązanie? Dochodzę do momentu gdy wychodzi mi delta ujemna, więc
teoretycznie nie widzę żadnego rozwiązania
29 mar 18:32
Krzysiek : −13= (m2−4)*2−3+m
−13= 2m2−8−3+m
dalej Ty
29 mar 18:34
zef: −13=(m
2−4)2−3+m
−13=2m
2−8−3+m
−2=2m
2+m
2m
2+m+2=0
Δ=1−16
No mi też nie wyszło
29 mar 18:35
Metis: A po co tu Δ ?
29 mar 18:35
MB: Metis, a jak inaczej obliczyć m?
29 mar 18:40
Metis: Patrz na post Krzyśka...
29 mar 18:43
zef: No ja napisałem jak to trzeba zrobić a deltę i tak trzeba liczyć
29 mar 18:48
MB: To ja zrobiłem dalej tak jak ma zef, jest jakiś inny sposób?
29 mar 18:48