Prawdopodobieństwo
xaoxao: Ze zbioru {1,2,3,4,5,6,7} losujemy 3 cyfry bez zwracania i budujemy liczbę 3 cyfrową. Oblicz
prawdopodobieństwo, że bedzie ona
a)parzysta
b)większa od 444
c)mniejsza od 543
Ω wyszla mi 210
P(B)=12
P(C)=64105
29 mar 18:26
irena_1:
Ω ma 7*6*5=210 elementów
a)
Na końcu 2, 4 lub 6
A ma 3*6*5=90 elementów
b)
Jeśli pierwsza to 4, to druga to 5, 6 lub 7.
Lub pierwsza to 5, 6 lub 7
B ma 1*3*5+3*6*5=15+90=105 elementów
c)
541 lub 542
Jeśli pierwsza to 5, to druga 1, 2 lub 3
Lub pierwsza to 1, 2, 3 lub 4
C ma 1*1*2+1*3*5+4*6*5=137 elementów
30 mar 10:38