Stereometria
Jaaa : Pomocy

Stożek i półkula mają wspólną podstawę o promieniu R. Wiedząc że objętość stożka równa
się objętości półkuli oblicz pole powierzchni bocznej stożka.
29 mar 18:19
Krzysiek : Na maturze tez będziesz wolac POMOCY?
Wiec zacznij myslec
Jaki jest wzor na objetosc stożka ?
Jaki jest wzor na objetosc kuli ?
Wobec tego jaka objetosc będzie miała polkula ?
29 mar 18:25
Jack:
29 mar 18:32
xaoxao: 23πR3=13πR2H
23R=13H
h=2R
Z pitagorasa obliczasz l i podstawiasz do wzoru Pb=πRl
29 mar 18:34
Jaaa: Ok dziękuję
29 mar 18:40