Zadanie z ciagow
Agata: Witam. Mam problem z tym zadaniem. Mógłby ktoś być uprzejmy i pomoc?

Dla jakich wartości
parametru m, gdzie m€N+, prawdziwa jest nierówność a1+a2+...+am<\ 60 jeśli wiadomo że ciąg an
jest ciągiem arytmetycznym spełniającym warunki: a1+a3=2 i a1*a4=1
Bardzo proszę o pomoc i z góry dziękuję
29 mar 18:11
Rafal44: Po lewej stronie masz sumę wyrazów ciągu arytmetycznego.
| | a1+am | | a1+a1+(m−1)*r | |
S= |
| *m= |
| |
| | 2 | | 2 | |
a1 − pierwszy wyraz
r− różnica ciągu
m − liczba początkowych wyrazów ciągu spełniająca żądaną nierówność.
a2=a1+r
a3=a1+2r
a4=a1+3r
a1+a3=2a1+2r=2⇒a1+r=1⇒r=1−a1
a1*a4=a1*(a1+3r)=a1*(a1+3(1−a1))=a1*(a1+3−3a1)=a1*(−2a1+3)=−2(a1)
2+3a1=1
2(a1)
2−3a1+1=0
Liczysz z tego a1, potem r, podstawiasz do wzoru na sumę, sumę do nierówności.
29 mar 18:49
Rafal44: PS. We wzorze na sumę na końcu powinno być jeszcze (*m).
29 mar 18:51
Agata: Dziękuję bardzo

Już rozumiem
29 mar 18:55