Ciągi
Jack: Niby proste...
Dany jest ciąg (an) o wyrazach 15, 1155, 111555, .... Podaj jego wzór ogólny i wykaż, że
ciąg bn = √an + 1 jest ciągiem o wyrazach naturalnych.
no więc jest to ciąg nieskonczony...
ale jak powstaja kolejne wyrazy?
poprzez dodanie 1 i 5 tylko jak to zapisac?
29 mar 17:31
jc: Wziąć kalkulator, sprawdzić, że b1, b2, b3, b4, ...
to kolejno 4, 34, 334, 3334, ...
a potem udowodnić, że tak jest dla każdego n.
bn = (10n − 1)/3 + 1 = (10n + 2)/3
bn2 −1 = (102n + 4 * 10n − 5)/9 = (102n − 1)/9 + 4(10n − 1)/9 = an
29 mar 17:43
Jack: chodzi mi o wzor ogolny ciagu an
29 mar 18:34
Jack: i skad to
29 mar 18:34
jc: Przecież jest napisane:
an=(102n − 1)/9 + 4(10n − 1)/9
Pierwszy składnik to 2n jedynek, drugi n czwórek. Jak dodasz to otrzymasz
n jedynek, a potem n piątek.
29 mar 19:27
Jack: masakra... jak na to wpasc ;x
29 mar 20:30
jc: (10 − 1)/9 = 9/9 = 1
(100 − 1)/9 = 99/9 = 11
(1000 − 1)/9 = 999/9 = 111
29 mar 20:34