Liczba
Cleo: Liczba |2−2
√3| − |2−
√3| jest równa :
A)−
√3 B) 4−3
√3 C)−4+3
√3 D)
√3
prosiłabym o obliczenia
29 mar 17:28
Eta:
−2+2√3−2+√3=
C)
29 mar 17:30
Janek191:
I 2 − 2
√3 I = 2
√3 − 2
I 2 −
√3 I = 2 −
√3
Dokończ
29 mar 17:30
Cleo: Czyli te,, | "nic nie robią , czy jak to wygląda z tym ? ,bo nie mogę znaleźć odpowiedzi co to
znaczy ?
29 mar 17:33
gielczunator: √3≈1,732
(2−2√3) < 0, więc |2−2√3|= −(2−2√3) = 2√3−2
(2−√3) > 0 więc |2−√3| = 2−√3
razem mamy
2√3−2 − 2 + √3 = 3√3 − 4 Odp. B
29 mar 17:33
gielczunator: |, | określają wartość bezwzględną tzn. odległość liczby od zera. W związku z powyższym
dla x ≥ 0 ⇔ |x| = x
dla < 0 ⇔|x| = −x
29 mar 17:35
gielczunator: Poprawka. Naturalnie miała być odpowiedź C, obliczenia poprawne
29 mar 17:36
Eta:
Popraw poprzedniku obliczenia
?
29 mar 17:37
Eta:
29 mar 17:38
Janek191:
Odp, C
29 mar 17:38
Cleo: Dziękuje bardzo wszyskim za pomoc i wytłumaczenie
29 mar 17:40