matematykaszkolna.pl
matematykaszkolna.pl
poprzednio matematyka.pisz.pl
Matura z Matematyki
Egzamin ósmoklasisty
forum zadankowe
liczby i wyrażenia algebraiczne
logika, zbiory, przedziały
wartość bezwzględna
funkcja i jej własności
funkcja liniowa
funkcja kwadratowa
wielomiany
funkcja wymierna
funkcja wykładnicza
logarytmy
ciągi liczbowe
granica ciągu i funkcji
pochodna funkcji
trygonometria
geometria na płaszczyźnie
geometria analityczna
geometria w przestrzeni
kombinatoryka
prawdopodobieństwo
elementy statystyki
dla studenta
gra w kropki
Geometria
OM#62;:
W trójkąt prostokątny o bokach a, b i c wpisano kwadrat o boku x. Wyraź x za pomocą a, b i c
29 mar 17:14
Janek191:
x
h − x
=
c
h
oraz
a b
0,5 a*b = 0,5 c*h ⇒ a b = c*h ⇒ h =
c
czyli
x
a b
− x
c
=
c
a b
c
więc
x
x
= 1 −
c
a b
c
Wylicz x
29 mar 17:21