prawdopodobienstwo
FrytkizKetchupem: klucz trzech samolotow leci na bombardowanie celu, przy czym nawigator znajduje sie tylko w
pierwszym prowadzacym samolocie. Po drode klucz musi przejsc prez strefe przeciwlotniczej
obrony, gdzie prawdopodobienstwo stracenia kazdego z samolotw wynosi 0,2, a po dotarciu nad
cel kazdy samolot moze go zniszczyc z prawdopodobienstwem 0.3. obliczyc prawdopodobienstwo
zniszczenia celu.
Odpowiedz to: 0.476
29 mar 16:00
FrytkizKetchupem: .
29 mar 16:20
kochanus_niepospolitus:
P(A) = 0.8*(0.8)2*(1−(0.7)3) + 0.8*0.8*(1−(0.7)2)*0.2*2 + 0.8*0.3*0.2*0.2 = ...
29 mar 16:24
FrytkizKetchupem: Dziękuję, czy ktoś byłby w stanie pomóc mi jeszcze z tym zadaniem
Sklep z żarówkami jest zaopatrywany w towar z trzech fabyk. Wadliwosc partii zarowek
pochodzacych z pierwszej fabryki wynosi 1%, z 2giej 5%, z 3ciej 10%. Sklep jest zaopatrywany
tak, że 20% zarowek pochodzi z 1szej, 30% z 2giej, 50% z 3ciej. Wybrano losowo 1 zarowke.
a) Ile wynosi prawdopodobienstwo ze jest ona niedobra.
b) ile wynosi prawdopodobienstwo ze pochodzi ona z 3ciej fabryki jezeli okazalo sie ze jest ona
niedobra.
Wk −>wadliwosc zarowki z k−tej fabryki(k=1,2,3)
P(W1)=0.01
P(W2)=0.05
P(W3)=0.1
Ak−>pochodzenie zarowki(k=1,2,3)
P(A1)=0.2
P(A2)=0.3
P(A3)=0.5
nie wiem co dalej, próbowałem z tw bayesa obliczyc P(W1|A1), ale nie znam P(A1|W1) i samo
to zdarzenie wydaje się głupie(prawdopodobienstwo tego, ze zarowka pochodzi z pierwszej
fabryki, jesli jej wadliwosc wynosi 0.01, no to wychodzi 0.2, a to daje jakies bzdury
29 mar 16:46
FrytkizKetchupem: no to wychodzi 0.01, a to daje jakies bzdury*************
29 mar 16:47
FrytkizKetchupem: @kochanusniepospolitus skąd w P(A) w drugim dodawaniu na końcu jest *2, nie rozumiem istoty
mnożenie *2, reszta jest dla mnie zrozumiała
29 mar 16:56
FrytkizKetchupem: .
29 mar 17:20
kochanus_niepospolitus:
na końcu jest *2 ponieważ obliczamy prawdopodobieństwo, że dolecą dwa samoloty nad cel (jeden
zostanie strącony ... jeden z dwóch gdzie nie ma nawigatora)
29 mar 17:25
kochanus_niepospolitus:
w drugim zadaniu:
| | 2 | | 1 | | 5 | | 5 | | 3 | | 10 | |
a) P(A) = |
| * |
| + |
| * |
| + |
| * |
| |
| | 10 | | 100 | | 10 | | 100 | | 10 | | 100 | |
29 mar 17:29
FrytkizKetchupem: dziękuję
29 mar 17:42