Wykres funkcji
D(r)eszczyk: Naszkicuj wykres funkcji f(x) = |(3−x)/(x+1)|. Dla jakich wartości parametru m równanie
|(3−x)/(x+1)| = |m| ma jedno rozwiązanie?
Mógłby ktoś pomóc? Z góry dziękuję.
29 mar 15:42
Jerzy:
A czego nie wiesz ?
29 mar 15:44
kochanus_niepospolitus:
jak naszkicujesz wykres to rozwiązanie będzie bardzo proste
29 mar 15:44
D(r)eszczyk: Przekształciłem na (2 / (x+1)) − 1. Tylko nie wiem czy to dobrze, jak tak to poradzę sobie
29 mar 15:46
kochanus_niepospolitus:
źle
29 mar 15:47
kochanus_niepospolitus:
| 3−x | | 3+1−1−x | | 3+1 | | x+1 | | 4 | |
| = |
| = |
| − |
| = |
| − 1 |
| x+1 | | x+1 | | x+1 | | x+1 | | x+1 | |
29 mar 15:48
D(r)eszczyk: Dzięki, dalej już chyba sobie poradzę
29 mar 15:54
Smerf: Robiłem to niedawno m = 3
29 mar 16:04
D(r)eszczyk: Dlaczego? Nie umiem tego zrobić
29 mar 16:08
D(r)eszczyk: Jak wyszło 3?
29 mar 16:12
D(r)eszczyk: Wytłumaczy ktoś dlaczego?
29 mar 16:13
kochanus_niepospolitus:

jak dla mnie to |m| = 1 ... czyli m= +/− 1
29 mar 16:16
D(r)eszczyk: Czyli jednak mam dobrze. Myślałem, że źle zrobiłem.
29 mar 16:19
Żlag:

A wykres to nie taki

? (mniej wiecej)
29 mar 16:25
kochanus_niepospolitus:
toć jest wartość bezwzględna tam
29 mar 16:26
Żlag: Zwracam honor, nie zauważyłem
29 mar 16:29
kochanus_niepospolitus:
ach i oczywiście m=0 także ma tylko jedno rozwiązanie
29 mar 16:30
D(r)eszczyk: Według książki m∊{−1,0,1}
Dlaczego nie samo 1?
29 mar 16:32
kochanus_niepospolitus:
1) bo masz |m| = ..... dlatego nie tylko m=1 ale także m=−1
2) bo dla m=0 także jest tylko jedno rozwiązanie
29 mar 16:33
D(r)eszczyk: Dzięki
29 mar 16:34