W prostokącie ABCD
sienko10:
W prostokącie ABCD dane są wierzchołki: A=(−6,2) B=(−3,−4) C=(7,1).Wyznacz równanie osi
semetri
tego prostokąta
29 mar 15:32
kochanus_niepospolitus:
1) Wyznacz współrzędne ostatniego wierzchołka (przecięcie się prostych prostopadłych do
odcinków AB i CD przechodzących przez punkty B i C)
2) Sprawdź czy to nie jest przypadkiem kwadrat
3) Wyznacz współrzędne środków boków tegoż prostokąta
4) Wyznacz proste przecinające środki tychże boków (przeciwległe boki)
Wskazówka:
Prostokąt ma dwie osie symetrii ... jeżeli jest on kwadratem, wtedy będzie miał 4 osie symetrii
29 mar 15:37
Janek191:

A = ( −6, 2) B = ( − 3 , − 4) C = ( 7, 1)
1)
→
BC = [ 7 − (−3), 1 − (−4)] = [ 10, 5]
więc
→
D = A + BC = ( − 6, 2) + [ 10, 5] = (4, 7 )
2)
a
1 − współczynnik kierunkowy pr BC
| | 1 − (−4) | |
a1 = |
| = 0,5 |
| | 7 − (−3) | |
a
2 − współczynnik kierunkowy osi symetrii
a
2 = − 2
y = − 2 x + b
S
1 − środek odcinka BC
S
1 = ( 2 ; −1,5)
−1,5 = − 2*2 + b
2,5 = b
k : y = − 2 x + 2,5
=============
II oś symetrii − analogicznie
29 mar 16:38