Równania
Sanderkaa: Rozwiąż:
a)równanie |x+1|+|x2−1|=0
b)nierówność |2−x|+|x*(x−2)|≤0
29 mar 15:05
Sanderkaa: x2 zamiast x2 w pierwszym przykałdzie
29 mar 15:09
Jerzy:
a) x + 1 = 0 i x2 − 1 = 0 ⇔ ?
29 mar 15:11
Sanderkaa: no tak :V
29 mar 15:13
Jerzy:
b) I2− xI + IxI*I2 − xI ≤ 0 i wyłacz I2−xI przed nawias
29 mar 15:14
Sanderkaa: I2− xI*(1+x)≤0 ?
29 mar 15:17
Jerzy:
nie ... I2 − xI*)(IxI + 1) ≤ 0
29 mar 15:19
5-latek : Witaj
Jerzy
29 mar 15:20
Jerzy:
Cześć
29 mar 15:21
Janek191:
I x + 1 I + I x − 1 I*I x + 1 I = 0
I x + 1 I*( 1 + I x − 1 I ) = 0
I x + 1 I = 0 lub 1 + I x − 1 I = 0
x = − 1 lub I x − 1 I = − 1 − sprzeczność
=====
29 mar 15:21
Jerzy:
IaI + IbI = 0 ⇔ a = 0 i b = 0
29 mar 15:22
Sanderkaa: co dalej ?
29 mar 15:23
Jerzy:
IxI + 1 > 0 ... a więc ?
29 mar 15:33
Janek191:
Możesz podzielić obustronnie przez I x I + 1
29 mar 15:34
Jerzy:
jeśli a*b ≤ 0 i a > 0 , to musi być: b ≤ 0
29 mar 15:35
Sanderkaa: No dobra ja juz rozumiem

dziekuje
29 mar 15:35
Janek191:
To podaj odpowiedź
29 mar 15:36
Sanderkaa: I2 − xI > 0
(IxI + 1) ≤ 0 ?
29 mar 15:39
Jerzy:
nie .... I 2 − x I ≤ 0 ⇔ 2 − x = 0 ⇔ x = 2
29 mar 15:40
Sanderkaa: Aaa

Dziękuje hah
29 mar 15:40
Jerzy:
przecież Ci napisałem: IxI + 1 > 0 dla dowolnego x
29 mar 15:40
Sanderkaa: A dlaczego akurat I 2 − x I ≤ 0 ?
29 mar 15:41
Sanderkaa: Mhm
29 mar 15:41
Jerzy:
patrz 15:35
29 mar 15:41
Sanderkaa: Rozumiem. Mój błąd. Dziękuję za pomoc
29 mar 15:42
Janek191:
@ Sanderkaa:
Zapamiętaj
I x I ≥ 0 dla każdego x ∊ℛ
29 mar 15:42