2 zadania, z granicą i z funkcją
Zajżeg: 1. Granica lim x−>(1/4) (4x − 1)/(2√x − 1) jest równa:
A. 0.5
B. 1
C. 2
D. 4
2. Wyznacz największą liczbę naturalną n, dla której pochodna funkcji f(x) = 4x3 − 39x2
spełnia warunek f'(x) < 0.
pochodna wyszła mi 12x2−78x, a miejsca zerowe −6.5, 0.
Nie wiem co zrobić
Bardzo proszę o w miarę najprostsze wytłumaczenie obu zadań
29 mar 15:02
Jerzy:

jaka jest najwieksza liczba naturalna w tym przedziale ?
29 mar 15:06
Zajżeg: 6
29 mar 15:07
Zajżeg: ale jak do tego dojść? jak robiłem to przedział miałem (−6.5 ; 0)
29 mar 15:08
pytajnik123:

12x
2−78x=x(12x−78)=0 ⇒ x=0 x=6,5
f'(x)>0 x∊(−
∞,0) u (6,5 ; +
∞) f'(x)<0 x∊(0, 6,5) ⇒ z tego wynika że "n" spełniający
warunek równy jest 6
29 mar 15:16
Zajżeg: Dzięki, nie przyszło mi do głowy, żeby x wyciągnąć przed nawias. A w pierwszym ktoś mógłby
pomóc?
29 mar 15:22
Janek191:
| | ( 2 √x − 1)*(2√x + 1) | |
f(x) = |
| = 2 √x + 1 |
| | 2√x − 1 | |
więc
lim f(x) = 2*
√0,25 + 1 = 2*0,5 + 1 = 2
x→
14
29 mar 15:32
Zajżeg: Dziękuje. Ratujecie życie
29 mar 15:34