O ile powiekszylo sie pole trojkata?
Jaro138: Długosc bokow trojkata rownobocznego powiekszono o 20 %. Pole tego trojkata powiekszylo sie o
A.20%
B.44%
C.60%
D.20 √3
1 sty 18:21
tim: A znasz wzór na pole trójkąta równobocznego?
1 sty 18:26
Jaro138: P=1/2 ah
a− bok trojkata
h− wysokosc
1 sty 18:48
tim: A na równobocznego? Konkretnie pod ten trójkąt.
1 sty 18:49
Jaro138: a tego to niewiem
1 sty 19:15
tim:
Czas zapamiętać.
I TRÓJKĄT
II TRÓJKĄT
| | (1,2a)2√3 | | 1,44a2√3 | |
Pole = |
| = |
| |
| | 4 | | 4 | |
Pole zwiększy się o 44%.
1 sty 19:19