ostrosłup
Ola: Podstawą ostrosłupa jest trójkąt o bokach długości 6,5 i 5.Ściany boczne tego ostrosłupa są
nachylone do płaszczyzny podstawy pod kątem 45∘.Oblicz objętość tego ostrosłupa.
29 mar 14:15
kochanus_niepospolitus:
no i w czym problem
29 mar 14:22
kochanus_niepospolitus:
1) skoro boki podstawy to 6, 5 i 5 ... to jest to trójkąt równoboczny ... policzenie jego pola
nie jest trudne (zwłaszcza że wysokość opuszczona na najdłuższy bok to będzie 4)
2) skoro ściany boczne są pod kątem 45o to korzystając z funkcji trygonometrycznych jesteś w
stanie wyliczyć wysokość ściany bocznej (najszybciej −−− tej przy najdłuższym boku podstawy) −
pomocna będzie długość wysokości podstawy
3) mając wysokość ściany bocznej ... wykorzystując ten sam kąt 45o jesteś w stanie wyznaczyć
wysokość ostrosłupa
4) podstawiasz do wzoru na objętość
29 mar 14:26
Jerzy:
równoboczny to on nie jest
29 mar 14:27
kochanus_niepospolitus:
ciiii ... równoramienny miało być ... myślałem że nikt nie zauważy
29 mar 14:35
Ola: nie rozumiem jak obliczyc wysokość ściany bocznej
29 mar 14:36
kochanus_niepospolitus:

w sumie to się trochę pośpieszyłem ... łatwiej będzie wyliczyć wysokość ściany bocznej przy
jednym z krótszych boków
z
czerwonego masz pierwsze równanie (tw. cosinusów):
| | 5√3 | | 5√3 | |
x2 = ( |
| )2 + h2sciany bocznej − 2 |
| *hs.b.cos45o |
| | 2 | | 2 | |
z
niebieskiego masz drugie równianie (tw. Pitagorasa):
| | 5 | |
x2 = ( |
| )2 + h2sciany bocznej |
| | 2 | |
stąd wychodzi:
| | 5 | | 5√3 | | 5√3 | |
( |
| )2 + h2s.b. = ( |
| )2 + h2s.b. − 2 |
| *hs.b.cos45o |
| | 2 | | 2 | | 2 | |
| | 5 | | 5√3 | | 5√3 | |
( |
| )2 = ( |
| )2 − 2 |
| *hs.b.cos45o |
| | 2 | | 2 | | 2 | |
| | 5 | |
hs.b. = 2 * |
| * √2 = .... |
| | 4 | |
na spokojnie sprawdź przekształcenia
29 mar 14:48
dero2005:
Podstawa jest trójkątem równoramiennym o bokach
podstawa a = 6
ramiona b = 5
h − wysokość na najkrótszy bok z Pitagorasa wynosi 4
| | a*h | |
pole podstawy wynosi |
| = 12 |
| | 2 | |
| | a*h | | 3 | |
Obliczasz promień okręgu wpisanego w podstawę ze wzoru r = |
| = |
| |
| | a+2b | | 2 | |
Obliczysz wysokość ostrosłupa H ze wzoru (spodek wysokości wypada w środku okręgu wpisanego w
podstawę)
Obliczasz objętość
29 mar 15:13
Ola: wynik nie zgadza się z odpowiedziami
29 mar 16:59
kochanus_niepospolitus:
dero .... wysokośc na najdłuższy bok będzie równa 4 (bo wtedy przeciwprostokątna będzie równa
5)
29 mar 17:05
kochanus_niepospolitus:
druga sprawa −−− czym jest r
29 mar 17:06
kochanus_niepospolitus:
| | 12 | |
ja oczywiście źle wyliczyłem wysokość podstawy na krótszy bok wynosi ona (oczywiście) |
| |
| | 5 | |
29 mar 17:11
dero2005:

a = 6
b = 5
h =
√b2 − (a2)2 = 4
29 mar 22:00