Wyznacz logarytm dziesiętny z liczby 72 za pomocą a i b.
Dominika: Dane są liczby
a= log3
b=log2
Wyznacz logarytm dziesiętny z liczby 72 za pomocą a i b.
Proszę o jakieś wskazówki
29 mar 13:18
Jerzy:
wyraź liczbę 72 za pomocą potętg liczby 2 i 3
29 mar 13:22
Dominika: Ok, ale co z tym logarytmem ?
29 mar 13:25
Jerzy:
Druga wskazówka: log(a*b) = loga + log b oraz: logan = nloga
29 mar 13:25
Dominika: Hm. Skoro 12 x 6 = 72
a 6=2 x 3
To 12 log (3 + 2) = log72 ?
29 mar 13:28
Jerzy:
log72 = log(8*9)
29 mar 13:29
Dominika: log72= 3log2 + 3log3
29 mar 13:33
Jerzy:
prawie dobrze
29 mar 13:34
Dominika: hmm log72= 3log6 ?
29 mar 13:36
Jerzy:
log72 = log23 + log32 = 3log2 + 2log3 = 2a + 3b
29 mar 13:37
Dominika: Aaaa, zamiast 2 napisałam 3.
Dziękuję !
29 mar 13:41